Groeten uit zaandam!

Geschiedenis

Zaandam is in 1811 ontstaan door samenvoeging van de plaatsen Oostzaandam, dat deel uitmaakte van de Banne Oostzaan (en zelf tussen 1795 en 1811 een zelfstandige gemeente was), en Westzaandam, dat deel uitmaakte van de Banne Westzaan. Bij Keizerlijk Decreet van 21 oktober 1811 werd Zaandam door keizer Napoleon Bonaparte per 1 januari 1812 verheven tot stad.

Zaandam heeft niet de structuur van een gewone stad. Eigenlijk bestaat het uit twee parallelle dijken aan weerszijden van de Zaan: Oostzijde en Westzijde. Later ging men haaks hierop paden aanleggen, het veld in, waar de molens stonden. Vooral in de buurt van de Oostzijderkerk heeft enige centrumvorming plaatsgevonden. In de loop van de negentiende eeuw vestigden zich vele industriële bedrijven langs de Zaan, die op stoomkracht in plaats van windkracht waren gebaseerd, en die deels weer tot industrieel monument zijn geworden. In deze tijd heeft verdere centrumvorming plaatsgevonden langs de Gedempte Gracht en enkele parallel daaraan verlopende straten. Dit centrum is inmiddels voorzien van structuur door middel van het plan Inverdan, een prestigieus project waarbinnen het centrum en het stationsgebied een grondige opknapbeurt hebben gehad. Het project zal naar verwachting medio 2015 helemaal afgerond zijn.

Trivia

  • Op 10 mei 1967 werd in de Westzijde te Zaandam, betaald-voetbalclub AZ (Alkmaar Zaanstreek-combinatie) opgericht.
  • In 1971 opende in Zaandam de eerste Europese McDonald's zijn deuren aan de Vermiljoenweg.
  • In een speciale uitgave van Suske en Wiske vanwege het 100-jarig bestaan van Albert Heijn is het bekende duo op bezoek in Zaandam.
  • In het Nederlands telefoonalfabet wordt Zaandam gebruikt om de Z aan te duiden.
  • De opera's Il borgomastro di Saardam van Donizetti en Zar und Zimmermann van Albert Lortzing spelen zich in Zaandam af.
  • Op 21 november 2013 is de vernieuwde binnenstad van Zaandam tweede geworden in de wedstrijd: Beste binnenstad van 2013-2015.
Weergave: Lijst / Rooster
Aantal weergegeven:
Sorteren op:
Zaanse hopjes
een geweldig cadeau om te geven en te krijgen, onze Zaanse hopjes. heerlijke zandkoekjes met ..
€8,25
Excl. BTW: €7,78
zaandammer
roomboterkoek gevuld met een dunne laag frambozen-bessenmousse, amandelspijs en een laag gemalen ..
€1,65
Excl. BTW: €1,56
© 2017 Buter Patisserie Chocolaterie, KvK 34170050
Hosted by DevInet